Videoton - Zeljeznicar Sarajevo
 
Már senkit sem hatott meg, hogy a kupameccs előtti főpróba milyen, április 6-án, Békéscsabán mindössze 0-0-ra futotta a Vidi erejéből. A csapat már az újabb jugoszláv ellenfélre, a Zeljeznicarra összpontosított.
 

A szarajevóiak mestere, az azóta világhírűvé vált Ivica Osim reménykedett a továbbjutásban. "Tiszteljük a Videotont, ezt az érzést csak megerősítette bennünk a Manchester United legyőzésével. Mégis úgy vélem, hogy a két mérkőzés alapján mi leszünk a továbbjutók. A döntő egyáltalán nem tűnik álomnak számunkra."

 

1985. április 10.
UEFA-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés
Videoton - Zeljeznicar Sarajevo 3-1 (2-1)
Székesfehérvár, 30 ezer néző
v.: Ioan (román)
Videoton: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth - Burcsa, Wittmann, Vadász - Palkovics (Vaszil, 67.), Szabó, Gyenti (Borsányi, 64.)
Zeljeznicar: Skrba - Komsic, Capljic, Sabanadzovic, Cilic - Baljic, Bazderevic, Skoro - Bahtic, Mihajlovic, Samardzija
gól: Burcsa (7.), Disztl L. (20.), Vadász (83.), illetve Skoro (21.)

A találkozó kellően izgalmasan alakult, Burcsa és Disztl László góljaival 20 perc alatt kétgólos előnyre tett szert a magyar csapat, ám Skoro gólja visszahozta a vendégek reményét. Még Kovács mester is azt nyilatkozta, szíve szerint tapsolt volna a vendégtalálatnak, ha nem éppen ellenük rúgja.

 

A támadósor gyengébb játékára magyarázat lehet, hogy Májer nem tudta vállalni a játékot, helyén Gyenti kezdett, a hajrában azonban Vadász bombagólja megnyugtató 3-1-es előnyt eredményezett. De a Népsport szakírói jól tudták: "A kétgólos előny még nem jelent továbbjutást".

Az újabb kupameccs előtti bajnoki döntetlen (2-2 a Fradival) akár kabalaként is hathatott, igaz, a szerencsére ezúttal szükség is volt.

 

1985. április 24.
UEFA-kupa, elődöntő, visszavágó
Zeljeznicar Sarajevo - Videoton 2-1 (1-0)
Szarajevó, 25 ezer néző
v.: Pauly (NSZK-beli)
Zeljeznicar: Skrba - Berjan, Capljic, Sabanadzovic, Komsic - Skoro, Bazderevic, Baljic - Bahtic, Curic (Cilic, 83.), Samardzija
Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Csuhay, Horváth - Burcsa, Végh, Wittmann, Vadász - Palkovics, Szabó
gól: Bahtic (5.), Cunc (73.), illetve Csuhay (88.)

 

A meccs magyar szempontból rosszul kezdődött: Bahtic már az ötödik percben megszerezte a vezetést, de a félidőt még kibírta a Videoton egygólos hátrányban. A második játékrész elején Basderevic szabadrúgása után Bahtic helyzetét védte bravúrral Disztl Péter, majd negyedórával később a csatár az üres kapuba sem talált be.

A 73. percben aztán a magyar válogatott kapus is bakizott, Bahtic beadását ugyanis éppen Samardzijára ütötte, róla Curic elé pattant, aki három méterről nem hibázott. 2-0-lal a Fehérvárott szerzett idegenbeli gólnak köszönhetően már a jugoszláv csapat számított továbbjutónak. Mindent megpróbált a Videoton, s a 88. percben a védősorból előrelopakodó Csuhay nyolcméteres lövése Skrba kapus kezéről pattant a hálóba.

"Minden dühöm, reményem benne volt a lövésben. Aztán már csak arra emlékeztem, rajtam csüng mindenki. A tanulság? Soha nem szabad feladni" - vélekedett Csuhay, akinek gólja továbbjutást ért.

"A Videoton most is akkor fordított, amikor már mindenki feladta" - írta a Népsport másnapi száma. De meg kell jegyezni: más idők jártak még akkor a sportnapilapnál is, a főcím ugyanis az UEFA-kupa-döntő ellenére nem a futballt illette meg, hanem a mexikóvárosi légfegyveres vb-n bronzérmet szerző női puskás csapatot...

Oldal nyomtatása