Videoton - Real Madrid
real.jpg - 70.16 Kb
 
A fináléba ugyan mindenki az olasz Intert várta, a milánói együttes azonban a hazai 2-0-s sikert követően 3-0-ra kapott ki a Santiago Bernabéu-stadionban, így a Real Madrid jutott a döntőbe. A spanyol együttes - amelyre az Eb-2. válogatott épült - hihetetlen nevekkel rendelkezett, Chendo, Sanchis, Camacho, Gallego, Michel, Butragueno, Juanito és Santillana mellett ráadásul ott volt a csapatban a későbbi argentin világbajnok csatár, Jorge Valdano és az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes német védő, Uli Stielike.
 

Ennek ellenére nem tűnhetett irreális álomnak egy esetleges hazai siker: a Madrid ugyanis a sorozatban nem tündökölt idegen pályákon: az osztrák Swarovski Wacker (0-2), a jugoszláv NK Rijeka (1-3), a belga Anderlecht (0-3) és a már említett Inter (0-2) is legyőzte a királyi gárdát.

A Videoton sajnos nem...

 

1985. május 8.
UEFA-kupa, döntő, 1. mérkőzés
Videoton - Real Madrid 0-3 (0-1)
Székesfehérvár, 35 ezer néző
v.: Vautrot (francia)
Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Csuhay, Horváth - Palkovics, Végh, Wittman, Vadász - Novath (Gyenti, 62), Burcsa
Real Madrid: Miguel Angel- Chendo, Sanchis, Stielike, Camacho - San José, Gallego, Michel - Butragueno (Juanito, 80.), Santillana (Salguero, 86.), Valdano
gól: Michel (31.), Santillana (77.), Valdano (90.)

"A 32. percben a vendégegyüttes az első valamirevaló akcióját máris góllal fejezte be! Történt, hogy a jobb oldalon Novath könnyelműen elvesztette a labdát. Chendo a jobbösszekötő helyén helyezkedő Butragueno felé játszott, előle az egyik fehérvári védő röviden mentett, a labda így Gallegóhoz került. A spanyol középpályás jobbal magasan a balösszekötő helyén érkező Michel elé ívelt, aki a lehulló labdát 12 méterről ballal, egyből, óriási erővel a kapu bal oldalába bombázta. 1-0."

A hajrában aztán végleg eldőlt minden: előbb a 77. percben Michel beadását Santillana az ötösről bólintotta a kapuba, majd amikor már mindenki a hármas sípszót várta, Michel újabb gólpasszát Valdano 9 méterről értékesítette.

0-3, az első meccs után azért némi optimizmust még sugallt a sportnapilap címe: "Alig van remény a visszavágón".

 

 

1985. május 22.
UEFA-kupa, döntő, visszavágó
Real Madrid - Videoton 0-1 (0-0)
Madrid, Bernabéu-stadion, 98 ezer néző
v.: Ponnet (belga)
Real Madrid: Miguel Angel - Chendo, Stielike, Camacho, Sanchis - San José, Butragueno, Michel - Santillana, Gallego, Valdano (Juanito, 57.)
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Horváth, Disztl L., Végh - Burcsa, Májer, Csongrádi (Wittmann, 57.) - Szabó, Vadász, Novath (Palkovics, 51.)
gól: Májer (86.)

 

 

A visszavágón aztán kisebbfajta csoda történt. Már az is meglepő volt, hogy a sérüléssel bajlódó Májer végül vállalta a szereplést, s az apró termetű szélső később főszereplővé lépett elő.

A találkozó 8. percében Végh lerántotta Butraguenót, Valdano büntetőjét azonban Disztl Péter szögletre ütötte, majd a nagy nyomás közepette a 76. percben Santillana gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A 86. percben aztán jött a csoda: "Wittmann ment el a jobb szélen, beadása Sanchisról a jobbösszekötő helyén álló Májer elé pattant. A csatár egyből lőtt, s a labda bombaként vágódott a bal felső sarokba."

A végén még Butragueno is lesről talált a hálóba, így maradt a világra szóló eredmény: 0-1. "A spanyoloké a kupa, de a fehérváriak győztek a Bernabéuban" - summázta a finálét a Népsport, kiemelve, nagyon kevés csapatnak adatott meg, hogy nyerjen a Bernabéuban.

Soha azóta nem sikerült magyar klubcsapatnak ilyen sikert elérnie.

A góllövőlista élén Szabó és Edin Bahtic (Zeljeznicar) végzett 7-7 találattal, a vert mezőnyben olyan világklasszisok voltak, mint a hatgólos Garry Bannister (Queen's Park Rangers), vagy az öt találatot elérő Marco van Basten (Ajax), Karl-Heinz Rummenige (Inter) és Carlos Santillana (Real).

Oldal nyomtatása