Videoton - Partizan Beograd
partizan.jpg - 49.20 Kb
 

A harmadik fordulóban a jugoszláv labdarúgás egyik kirakatcsapata, a fénykorát élő Partizan következett. A Videoton november 21-én bajnokin 3-0-ra győzött a Tatabánya ellen, majd hogy kicsit lohadjon a lelkesedés, november 24-én ugyanekkora zakót kapott Zalaegerszegen.
 

Nenad Bjekovic, a Partizan mestere nem véletlenül nyilatkozta: "Székesfehérvárott is támadójátékra törekszünk, két meccs alapján úgy vélem, mi megyünk tovább."

 

1984. november 28., szerda
UEFA-kupa, 3. forduló, 1. mérkőzés
Videoton - Partizan Beograd 5-0 (1-0)
Székesfehérvár, 20 ezer néző
v.: Kirschen (NDK-beli)
Videoton: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. - Burcsa, Csongrádi, Vadász - Májer, Szabó, Novath
Partizan: Omerovic - Marjanovic, Radanovic, Kalicanin, Rojevic (Radovic, 55.) - Jesic, Smajic, Dimitrijevic (Varga, 58.) - Klincarski, Zivkovic, Mance
gól: Szabó (12., 48, 49., 74. - a harmadikat büntetőből), Májer (80.)

 

 

 

"Egy ország tapsolt a Fehérvárnak" - tette címlapjára a Népsport, s hogy miért, arról tanúskodjanak a sportlap sorai

12. perc: "Burcsa kapott jó labdát a jobb oldalon. Középre adott, Novath elvétette, Szabó azonban berobbant és 8 m-ről a kapu bal oldalába bombázott. (1-0)"

48. perc: "Csongrádi jól indította a bal oldalon Májert, aki ügyesen átlőtte a labdát a másik oldalra, az egész védelem és a kapus is sakk-matt helyzetbe került, és Szabó 5 m-ről a kapu bal oldalába lőtt (2-0)."

49. perc: "Burcsa tört kapura, megpróbálták visszahúzni, s már a 16-oson belül járt, amikor Rojevic lerántotta. 11-es! Szabó állt a büntetőpontra letett labda mögé, és nagy nyugalommal a kapu bal oldalába küldte (3-0)."

74. perc: "Ismét Májer volt a kezdeményező. Jó labdával indította Novathot, aki remekül adott középre. Szabó ismét jól helyezkedett és 6 m-ről estében úgy rúgta meg a labdát, hogy az a bal kapufa belső lapjáról vágódott a hálóba (4-0)."

A 80. percben még Májer is betalált, megadva a kegyelemdöfést. 5-0 után már mindenki nevetve gondolt a visszavágóra, a mesternégyest szerző Szabó például kijelentette: "ha kiüt minket a Partizan, abbahagyom a focit!"

 

Kovács Ferenc is méltatta tanítványait: "Csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok a csapat teljesítményéről. Fizikailag, lelkileg is felkészültünk erre a fontos találkozóra, és a pályán az történt, amit a mi játékosaink akartak."

 

Nenad Bjekovic néhány nappal korábbi magabiztossága is semmivé foszlott. "Tartottam a Videotontól, de ezen a mérkőzésen a fehérvári csapat olyan korszerű játékot produkált, amelynek képtelenek voltunk megtalálni az ellenszerét. 2-0-nál már láttam, hogy bajok lesznek, és sajnos a második félidőben ez be is következett" - szomorkodott a jugoszláv mester.

 

 

1984. december 12., szerda
UEFA-kupa, 3. forduló, visszavágó
Partizan Beograd - Videoton 2-0 (2-0)
Belgrád, 30 ezer néző
v.: Wöhrer (osztrák)
Partizan: Omerovic - Vermezovic, Radanovic, Jesic, Rojevic (Stevanovic, 75.) - Varga (Djalmas, 80.), Smajic, Dimitrijevic - Mance, Zivkovic, Klincarski
Videoton: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth G. - Burcsa, Csongrádi, Vadász, Novath - Májer, Szabó
gól: Zivkovic (11.), Varga (45.)

 

A visszavágó előtt két napot Belgrádban töltött a gárda, hétfőn érkezett meg, s a szerdai meccsen hozta a kötelezőt. A Partizan az első félidőben kétgólos előnyre tett ugyan szert, de ennél tovább nem jutott, bárhogy erőlködött is.

Kovács a találkozót követően a védelmet és az okos játékot dicsérte, játékosai megbecsülték a labdákat, s a vereség ellenére is jól futballoztak.

Oldal nyomtatása