Videoton - Manchester United
mu.jpg - 67.50 Kb
 
 
A negyeddöntőben a "magyar mumus" Manchester United következett, az angol gárda az sorozat első fordulójában már tiszteletét tette Magyarországon, akkor a Rába ETO ellen jutott tovább. A győriek idegenben 3-0-ra kaptak ki Robson, Mühren és Hughes góljainak köszönhetően, majd otthon 2-2-re végeztek, a gólokat Preszeller, Hannich, illetve Brazil és Mühren szerezték.
 

A fehérváriaknak adott volt a lecke, az Eger elleni 3-1-es bajnokin már ott volt a lelátón a MU két edzője, Tony Collins és Eric Harrison, előbbi főleg Csongrádi, Szabó és Májer teljesítményét emelte ki.

"Ha kell, tízen védekezünk, s ha mód nyílik rá, akkor sokan támadunk. Egyet le kell szögezni, ami lényeges, nem vehetjük át az angolok stílusát, mert akkor alulmaradunk" - vélte Kovács Ferenc a manchesteri meccs előtt.

 

1985. március 6.
UEFA-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Manchester United - Videoton 1-0 (0-0)
Old Trafford, 45 ezer néző
v.: Castillo (spanyol)
MU: Bailey - Gidman, McGrath, Hogg, Albiston - Duxbury, Strachan, Whiteside, J. Olsen - Hughes, Stapleton
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Disztl L., Végh, Horváth G. - Burcsa, Szabó, Csongrádi (Vaszil, 48.; Borsányi, 86.) Vadász - Májer, Palkovics
gól: Stapleton (61.)

 

"Szívós védőmunkával - biztató eredmény" - állapította meg a Népsport a szolid vereség után. A szigetországi találkozón (amellett, hogy a spanyol bíró két angol gólt is érvénytelenített) Disztl Péter kiválóan védett, a magyar hálóőr csupán Stapleton fejesét nem háríthatta. Csongrádi az első félidő végén megsérült, s bár megpróbálta folytatni a játékot, a 48. percben lesántikált a pályáról.

A sportnapilap a MU két játékosát is megszólaltatta a meccset követően, Gordon Strachan, valamint Gary Bailey is lekicsinylően beszélt a magyarokról.

 

"Az előzetes hírekre rácáfolt a Videoton. Azt hittem, többet jönnek majd előre, Szabó négy gólt rúgott - ha jól tudom - a Partizannak, és Párizsban is remekelt. Hát most nem sokat nyújtott. Mindenki csak védekezett" - mondta Strachan, Bailey még erre is rákontrázott: "Azért ennél többet vártam a vendégektől. Nagyon gyenge a támadójátékuk. Legalábbis most úgy tűnt, mintha csupán védekezni tudnának."

Így következett el a visszavágó, amelyen Kovács Ferenc gondjait nemcsak a vereség és Novath, valamint Csongrádi sérülése szaporította, hanem Csuhay, valamint Májer második sárga lapja is.

 

 

1985. március 20.
UEFA-kupa, negyeddöntő, visszavágó
Videoton - Manchester United 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) - büntetőkkel 5-4
Székesfehérvár, 25 ezer néző
v.: Fredriksson (svéd)
Videoton: Disztl P. -  Borsányi, Disztl L., Horváth G., Végh - Burcsa, Vaszil (Faddi, 73.), Wittmann - Palkovics (Gömöri, 106.), Szabó, Vadász
MU: Bailey - Gidman, McGrath, Hogg, Albiston - Duxbury, Strachan, Robson (J. Olsen, 108.), Whiteside - Hughes, Stapleton
gól: Wittmann (20.)

"Egy- vagy kétgólos győzelmet várok csapatomtól" - mondta a fehérvári mérkőzés előtt Ron Atkinson, a MU edzője. Szerencsére nem lett igaza, ezt bizonyította a másnapi Népsport főcíme is: "Felejthetetlen futballdráma a Sóstói stadionban".

A mérkőzés legfontosabb, 20. percben történt eseményét így írta le a sportnapilap. "A szabadrúgáshoz letett labdának Szabó futott neki, ám váratlanul átlépte azt, meghagyva a lövés lehetőségét a mögötte rajtoló Wittmannak. A fiatal középpályás ballal nagy erővel, félmagasan bombázott kapura, labdája az öttagú sorfalon megpattant, megtévesztette a balra mozduló Bailey kapust, és végül a jobb alsó sarokba vágódott. 1-0."

Az 1-0 azt jelentette, hogy a Videoton Disztl Péter kiváló teljesítményével kiharcolta a hosszabbítás lehetőségét, amelyben a legnagyobb helyzetet a 117. percben Faddi hagyta ki, aki Gömöri visszafejelt labdáját a léc fölé bombázta. Mivel nem született újabb gól, következhettek a büntetőrúgások.

A Manchester kezdte a 11-eseket, Whiteside ballal a kapu közepébe (0-1), Szabó ballal a jobb sarokba lőtt  (1-1).

Olsen balra tartó lövésébe ugyan beleütött Disztl, ám a labda így is bement (1-2), válaszul Burcsa a léc alá bombázott (2-2).

A harmadik sorozatban az ír válogatott Stapleton a léc fölé lőtt, Végh viszont nem hibázott, máris a Videotonnál volt az előny (3-2).

A negyedik körben Strachan (3-3) után Wittmann sem rontott, a közéépályás ballal a kapu bal oldalába helyezett (4-3). A mindent eldöntő sorozatban Gidman betalált (4-4), Gömöri pedig eldönthette volna a továbbjutást, ám jobbal a bal kapufa mellé lőtt.

Következett a szétlövés, a hatodik körben Albiston bal oldalra tartó lövését Disztl bravúrral védte. Az újabb sorsdöntő tizenegyeshez Vadász állt, oda, s félmagasan a kapu bal oldalába vágta a továbbjutást jelentő gólt (5-4)!

"A mérkőzés előtt azt mondtam az öltözőben, hogy egygólos hátrányt a világ legjobb csapata ellen is be lehet hozni. Rúgjanak egy gólt, és akkor a 11-eseknél minden megtörténhet... Szívből köszönöm ezt a gyönyörű estét, a felejthetetlen százhúsz és egynéhány percet, amely remélem, minden magyar sportbarátnak emlékezetes marad. Az biztos, hogy én sohasem felejtem el!" - nyilatkozta meghatottan Kovács Ferenc.

 
Oldal nyomtatása