Nyílt levél az MLSZ-nek!
Magyar Labdarúgó Szövetség
 
Kisteleki István elnök
 
Budapest,
Kánai u.
1011
 
Tisztelt Elnök Úr!
 
A Videoton Baráti Kör Egyesület és a Videoton szurkolói megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottsága "szurkolói rendbontás" címén, a Videoton FC sportszervezetét (és annak szurkolóit) 1 zártkapus mérkőzésre büntette meg.
 
Megdöbbentünk, ugyanis a Vidi szurkolói Kecskeméten semmilyen törvénytelenséget,vagy szabálysértést nem hajtottak végre, ami arányban állna ilyen komoly büntetéssel.
 
Ezúton szeretnénk felhívni Szövetség figyelmét arra, hogy az MLSZ egy, a Legfőbb Ügyészség által törvényellenesnek ítélt szabály alapján akar lakatot tenni stadionunkra. Kérjük Önöket, a lehető legrövidebb időn belül ragadjanak meg minden lehetőséget annak érdekében,hogy a Videoton szurkolói ne szenvedhessenek hátrányt azzal, hogy nem láthatják imádott csapatukat, és biztosítsák a Videoton szurkolóinak törvényes jogait!
 
A Legfőbb Ügyészség a korábbiakban az alábbi állásfoglalást adta:
 
"A Legfőbb Ügyészség szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabályzatai és működése törvénysértést valósítanak meg.
 
 
A törvényességi felülvizsgálati kérelem által vélelmezett, az Ügyészség által végül törvényellenesnek minősített szabályzati helyek a következők: Alapszabály 3.§ (1), 9.§, 16.§ (2) és 5-6. melléklete; Versenyszabályzat 63.§ (4); Fegyelmi Szabályzat 6.§, 8.§ (9).
 
Az alábbi tartalmi elemeket nyilvánította törvénytelennek az MLSZ felügyeleti szerve:
 
„Fegyelmi szabályzat 6.§.
 
Bárki, aki nyilvánosan becsmérel, diszkriminál vagy rossz hírbe hoz valakit rágalmazó módon faj, bőrszín, nyelv, vallás vagy etnikai hovatartozás miatt, vagy bármilyen egyéb diszkrimináló és/vagy lenéző cselekedetet követ el fegyelmi felelősségre kell vonni.
Ha a nézők diszkrimináló szlogent hordozó transzparenst tesznek ki, vagy vétkesek bármilyen egyéb diszkrimináló és/vagy lenéző viselkedésben a mérkőzésen, akkor az illetékes Fegyelmi Bizottság köteles eljárni a vétkes sportszervezettel szemben.
 
 
 
 
 
 
 
 
(4) Sportszervezet részéről elkövetett fegyelmi vétségnek minősül, ha:
 
e) nincs biztosítva a rend a sportlétesítmény területén a mérkőzés előtt, alatt és után, és főként akkor, ha:
- a nézők hangosan, diszkriminatív kifejezéseket használnak, diszkriminatív transzparenseket, feliratot tartalmazó egyéb eszközöket helyeznek ki, diszkriminatív feliratot jól látható módon tartalmazó ruhaneművel rendelkeznek; (…)
f) vendégcsapat szurkolójának cselekményei, ha az e) pont szerinti magatartások bármelyikét tanúsítja, illetve egyébként olyan kirívóan sportszerűtlenül viselkedik, hogy arról a játékvezető vagy az ellenőr mérkőzésről szóló jelentésében említést tesz;
 
Fegyelmi szabályzat 8.§ (9)
 
(9) Bárki, aki nyilvánosan becsmérel, diszkriminál vagy rossz hírbe hoz valakit rágalmazó módon faj, bőrszín, nyelv, vallás vagy etnikai hovatartozás miatt, vagy bármilyen egyéb diszkrimináló és/vagy lenéző cselekedetet követ el legalább 5 mérkőzésre szóló eltiltásban kell részesíteni. Továbbá az elkövetőt a stadionból két évre ki kell tiltani és - amennyiben a szabályzat lehetőséget biztosít – pénzbüntetésben részesíteni.
• Ha a nézők diszkrimináló szlogent hordozó transzparenst tesznek ki, vagy vétkesek bármilyen egyéb diszkrimináló és/vagy lenéző viselkedésben a mérkőzésen, akkor a klubra kötelező pénzbírságot kiszabni, és kötelezni kell a sportszervezetet a következő mérkőzés zárt kapus megrendezésére. Amennyiben a nézőket nem lehet egyik vagy másik csapathoz beazonosítani, akkor a rendező sportszervezetet kell elmarasztalni.”
 
Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Videoton kecskeméti mérkőzés sportszerű légkörben zajlott, a két szurkolótábor tisztelettel viseltetett a másik iránt és semmiféle rendbontás sem volt.
 
Szurkolói csoportjaink az Összmagyar Szurkolói Szövetség elnökségi tagjaként jövő héten is képviselni fogják ezt az álláspontot az MLSZ vezetőivel való tárgyaláson.
 
Várjuk Elnök úr megtisztelő válaszát a fentiekben felvetettekkel kapcsolatban, egyúttal ismételten szeretnénk kifejezni felháborodásunkat és megdöbbenésünket a Fegyelmi Bizottság döntésével kapcsolatban!
 
Székesfehérvár, 2009. július 31.
 
 Tisztelettel:
 
Juhász László elnök
 
Oldal nyomtatása