13. forduló Ferencváros - Videoton 0-1
Először nyertünk az új Groupama Arénában bajnoki mérkőzést
 
 15 méteres fejessel sokkolta a Fradit az idegenben 379 nap után nyerő Videoton

OTP Bank Liga, 13. forduló:

Ferencvárosi TC — Fehérvár FC  0-1 (0-0)
Bp, Groupama Aréna, 11007 néző v.: Karakó
 
 
FTC: Dibusz – Wingo, Cissé, Abena (Owusu, 70.), Makreckis – Esiti (Sigér, 45.), Ben Romdhane (Lisztes, 45.), Ramírez (Gojak, 86.), Marquinhos, Traoré (Csivics, 78.) – Pesics Vezetőedző: Dejan Sztankovics
 
 
Fehérvár: Tóth B. – Bese, Csongvai, Gergényi, Serafimov, Schön – Flores, Christensen (Pinto, 79.), Katona (Kalmár, 55.) – Kastrati (Szabó L. 64), Kodro (Karamoko, 80.) Vezetőedző: Bartosz Grzelak
 
gólszerző: Szabó L. (68.)
sárga lap: Ben Romdhane (35.), Marquinhos (82.), Sigér (86.) ill. Flores (90+1.), Tóth B. (90+6.), Pinto (90+7.)
 
 
1. félidő
 
Mintegy 11 ezer szurkoló előtt rendezték meg a forduló rangadóját, ahol az utóbbi kilenc NB I-es bajnoki címből nyolcat begyűjtők csaptak össze.
 
A találkozót az FTC kezdte aktívabban, Makreckis és Traoré veszélyes lövése is jelezte az első percekben, hogy a címvédő nem akar újabb botlást a kecskeméti vereséget követően. A 7. percben aztán helyzet alakult ki a hazai kapu előtt is, Abena átfejelte Dibusz felett a labdát, de menteni tudott Kastrati elől még az üres kapu előtt.
 
A hazaiak játszottak egyértelmű mezőnyfölényben, de a Vidi sem csak bekkelt, szorványos ellentámadásaiban benne volt a lehetőség a veszélyes helyzetek kialakítására, például a 34. percben, amikor Katona 19 méteres löketét tolta ki a léc alól Dibusz.
 
Több dolga azért Tóth Balázsnak volt, a fehérvári kapus Pesic, majd Marquinhos kísérleténél is fontos védést mutatott be a félidő hajrájában.
 
2. félidő
 
Dejan Stankovic aligha volt elégedett a döntetlen állással a szünetben, érkezett is Lisztes, illetve Sigér felfrissíteni a csapatot - a Vidi nem cserélt féltávnál.
 
Pesic néhány percen belül a kapuba is talált, de lesről indult, így érvénytelen volt a találata. A másik oldalon Schön durrantott 18-ról a jobb kapufa mellé.
 
A 67. percben jött a sokk a házigazdának, vezetést szereztek a vendégek. A csereként beállt Kalmár felívelt szabadrúgása után Szabó Levente lepte meg Dibuszt, és 15 méterről küldött ívelt fejest a kapu jobb oldalába. (0-1)
 
Stankovic eléggé nyilvánvalóan elégedetlen volt játékosaival, például Lisztessel, és rövid ideig úgy tűnt, a padról beszállt fiatal támadót le is cseréli a szerb, de végül Traoré hagyta el a pályát.
 
Az egyre feszültebb hangulatú találkozón a Vidi rendre sikeresen verte vissza a Fradi támadásait, szervezetten védekeztek a piros-kékek. Ha mégis átjutott egy-egy labda a védővonalon, akkor pedig a magabiztosan védő Tóth állta az útját a támadásnak.
 
A 0-1 egyben több hosszú sorozat végét is jelentette: a Fehérvár története során először győzött bajnokin a Groupama Arénában, ezzel megszakította több mint egy éves idegenbeli nyeretlenségét az NB I-ben, és több mint két évet követően verte tétmeccsen a zöld-fehéreket.
 
Dejan Stankovic (FTC): - Ha a Ferencváros kétszer egymás után veszít a magyar bajnokságban, annak hírértéke van. Nyilván vannak olyan játékosok, akiket különböző okok miatt kell nélkülöznöm, például Abu Fani a nemzeti válogatottjában játszik, illetve vannak, akik sérültek, ilyen Botka, de például Zachariassen meg lázas volt. Mindezek ellenére szerettem volna egy erős csapatot a pályára küldeni. Úgy gondolom, hogy az első félidőben megfelelően presszingeltünk, de az utolsó passzok hiányoztak, és a kaputól 20 méterre rossz döntéseket hoztunk. Egy idő után ettől nyilván ideges lesz az ember, szeretne gólt szerezni. Aztán próbáltunk a cserékkel a támadósorunkon javítania és egy kicsit agresszívebbnek lenni. Furcsa sport a futball, igazából egy csapat akár mennyire lehet koncentrált, egy pontrúgás eldönthet mindent. Nem vagyok boldog jelenleg. Általában nyilván nem vagyok boldog,  hogy ha veszít a csapat. Ha háromnaponta mérkőzéseket játszik az ember, akkor sokat is kell rotálnia. Ez benne van a játékban. Szeretem, hogy ha azt látom a játékoson, hogy gólra éhes. Talán, ha az első félidőben sikerült volna gólt szerezni, akkor máshogy alakul ez a mai mérkőzés. Ettől függetlenül vállalom a felelősséget és gratulálok a Fehérvárnak!
 
Ha olyat kérdeznek, ami a meccsel és a sporttal kapcsolatos, arra szívesen válaszolok. Úgy gondolom, hogy ez a bulvár és a pletyka kategóriát meríti ki... ettől függetlenül, amit a játékosoknak mondtam az öltözőben, az ott is marad. Nem cseréltem le Lisztes Krisztiánt, és úgy gondolom, hogy egy lenyűgöző játékos, talán egy az egy elleni szituációkban a legkiválóbb a magyar bajnokságban, de nem azt kaptam tőle, amit elvártam. Ugyanakkor nagyon fiatal, és amikor a pálya szélén beszéltünk, akkor próbáltam neki elmagyarázni, hogy mi az, amit szeretnék látni tőle.
 
Bartosz Grzelak (Fehérvár): - Tudtuk, hogy a Ferencváros elleni idegenbeli mérkőzés egy nagyon nehéz találkozó lesz számunkra. Megpróbáltuk mentálisan felkészíteni, felépíteni a játékosokat a mai mérkőzésre. Elmondtuk nekik, hogy ez egy olyan meccs, ahol túl sokat nem veszíthetünk, ez nem az a mérkőzés, ahol mindenki győzelmet vár tőlünk. Viszont emellett fontosnak tartottuk azt is, hogy ne veszítsék el a játékosok a magabiztosságukat. Tudtuk azt is, hogy a Ferencváros labdabirtoklási fölényben lesz. Vannak olyan mérkőzések, amiken el kell fogadnunk azt, hogy nincs nálunk annyit a labda, mint szeretnénk, de fontos, hogy ennek ellenére se veszítsük el a koncentrációt, segítsük a pályán a csapattársainkat és próbáljuk a tizenhatosunkon kívül tartani az ellenfelet. Két-három helyzetünk volt a mérkőzésen, de legalább egyet be kellett lőnünk, hogy meg tudjuk nyerni azt.
 
Már a nyár óta éreztem azt, hogy teszünk lépéseket előre, ennek ellenére is rosszul kezdtük a bajnokságot. Edzőként muszáj hinned az elképzelésedben és a folyamatos előrelépésben. Az elmúlt hónapban változtattunk egyrészt a formáción, és megtaláltunk minden olyan meccstervet, ami működik. Tudják a játékosok, hogy hogyan kezdjük a mérkőzést, hogy fejezzük be az első félidőt, és ezek a dolgok összeálltak. De azt nem várhatom el a játékosoktól, hogy minden héten szállítsák ezt a teljesítményt. Minden héten dolgoznunk kell ezen, hogy fejlődjünk. Azért tartom fontosnak az első idegenbeli győzelmet, mert remélem, hogy ezáltal elhisszük, hogy igenis idegenben is tudunk nyerni és pontokat szerezni. Kalmár Zsolt nem tudott túl sokat edzeni a legutóbbi válogatott szünet óta, így amellett döntöttem, hogy inkább olyan játékosok kezdjenek, akik végig tudnak játszani 90 percet, de tudtam, hogy az utolsó 30 percben beállva meg tudja változtatni a játék képét. Kalmár nagyon jó játékos, védekezésben tudta Gergényit és Schönt segíteni Traoréval szemben, támadásban pedig megtalálja a szabad helyeket és sokat tud segíteni a csapatnak.
 
 
 
 
 
 
 
 
2023.11.12. 23:23
 
Vissza    Nyomtatás