Határon túlról
Bemutatjuk az anyaország határain túlról érkező csapatokat
 
 
BEREGSZÁSZ – Kárpátalja: Beregvidék
2007-ben Beregszász polgármestere, Gajdos István a vele azonosan gondolkodókkal együtt „feltámasztotta” a labdarúgást a városban. A Beregvidék SC megalakulásának évében a hatodik helyen végzett a megyei bajnokságban, ekkor alakult ki a későbbi sikeres gárda gerince. 2008-ban bronzérmesek lettek, majd zsinórban háromszor megyei bajnokok voltak 2009-2011-ben. Azóta sikeresen szerepelnek különböző tornákon, elnyerték az Ukrán Kupát is. 2016-ban megalakult a Beregvidék Ifjúsági Labdarúgó Klub, amelyben a Beregvidék egykori játékosai és neveltjei kaptak helyet. Jelenleg 150 különböző korosztályú fiatal futballozik náluk, immár 25 lány is. 2015 óta indulnak nemzetközi kispályás labdarúgó tornákon, tavaly a Fehérvári Futballfesztiválon is megmérettették magukat, ahol a legjobb 8 közé jutottak. 
 
BRNO – Csehország: KAFEDIK FC
KAFEDIK FC a KAFEDIK (Kazinczy Ferenc Diákklub) és a CSMMSZ (Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége) segítségével alakult meg 2013-ban Csehországban, BRNO (Brünn) városában. Amatőr non-profit sportcsapatként képviselteti magát a brünni műszaki egyetem (VUT) kispályás futball bajnokságában. Folyamatos résztvevője és immáron társszervezője a kisebbségek fesztiváljának, a Babylonfestnek. 2015-ben es 2017-ben bronzérmet szereztek, 2016-ban ezüstérmet. A klub fő céljainak tartja, hogy új játékosokkal bővüljön, új kapcsolatokat hozzon létre más szervezetekkel, és a lehető legtöbb bajnokságon a legjobb eredményekkel és jó játékkal öregbítse a Kazinczy Ferenc Diákklub nevét. Szívügyének tekinti, hogy a brünni diákéletet színesebbé tegye. A klub önerőből tartja fenn magát. Egészséges életmód, jókedv, barátok, versenyszellem, diákélet és FOCI mindenek felett... ezek a tulajdonságok jellemezik a KAFEDIK FC-t.
 
CSANTAVÉR – Vajdaság: FK Csantavér
Csantavér (szerbül: Čantavir) az egyik leghomogénebb magyar lakta település a Délvidéken, mely a Vajdaság északi részén található. Az 1912-ben alapított, idén 105 éves FK Csantavér pillanatnyilag a legamatőrebb szinten a falu ifjúságának a sportéletét biztosítja. A ma már csaknem hétezer lelket számláló falu valamikor zsibongó sportéletéből a kevés megmaradtak közé tartozik. Sinkovits Csaba klubelnök elmondta: a fociklub elsődleges célja az utánpótlás-nevelés. Csapataink 6-17 éves korig szép eredményeket érnek el korosztályos szinten. Tehetségesebb játékosaik a Topolyai TSC szerb előligás együttesben, a szabadkai Spartacus utánpótlás csapataiban és magyarországi akadémiákon fejlesztik tovább tudásukat.
 
CSÍKSZEREDA – Székelyföld: Imperial Wet
Székesfehérvár testvérvárosából visszatér a tavaly ezüstérmet szerzett gárda. Tagjai főként csíkszeredai fiúk; részben teremfoci, részben nagypályás játékosok. Előbbiek a román első osztályban szerepelnek, ahol rengeteg tapasztalattal gazdagodnak. Ugyan most a hatodik helyen állnak, de ahhoz képest, hogy ez az első évük ebben a ligában, sok rutinos első osztályú csapatnak keményen meg kellett velük küzdenie a győzelemért. A nagypályás labdarúgók magabiztos játékkal jelenleg is dobogón állnak. A Futballfesztiválra érkező csapat kapitánya, Szőcs László úgy nyilatkozott: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a teljes focis évet a székesfehérvári tornán zárhatjuk, hiszen tavaly is nagyon jól éreztük magunkat. Idei célkitűzésünk, hogy örömmel játsszunk hangulatos, izgalmas mérkőzéseket, valamint dobogós helyezést érjünk el. Csapatunk némiképp változott a tavalyi kerethez képest. Meglátjuk, a pályán gyengültünk, vagy erősödtünk-e.” Érdekesség, hogy László testvére, Szőcs Renáta, a TV2 2016-os Star Academy győztese, akit az idén kétszer is hallhatott a székesfehérvári közönség: tavasszal a II. Székesfehérvári Székely Bálon, decemberben pedig a HOLLYWOOD Fehérváron – Show of The Kings produkciójában.
 
DUNASZERDAHELY – Felvidék: OFK Rapid Csallóközkürt
Dunaszerdahely (szlovákul Dunajská Streda) a Csallóköz központja. Nevét szerdai napokon tartott hetivásárairól kapta. Zömében magyar lakosú, magyar városvezetéssel. A város a szlovákiai magyar szellemi élet egyik központja, található itt irodalmi kávéház és színház, underground művészeti klub, évente számos kulturális fesztiválnak ad otthont, a város oktatási intézményei az ország legszínvonalasabb intézményei közé tartoznak, a városban több szlovákiai és magyarországi egyetem folytat kihelyezett egyetemi, illetve főiskolai képzést. Itt székel a Csemadok (Szlovákiai Magyarok Társadalmi és Közművelődési Szövetsége) Művelődési Intézete. A város termálfürdője és wellness-központja Szlovákia egyik legszínvonalasabb és leglátogatottabb fürdő-turisztikai létesítménye. 
 
MAGYARKANIZSA – Vajdaság: Magyarkanizsa
A szerbiai kisváros (szerbül Kanjiža) a Vajdaság északkeleti részén fekszik. A magyarkanizsai női fociklubot 2010-ben alapította jelenlegi edzőjük, Vajda Fángyó. A klub 2012-ben kapcsolódott be a szerbiai női labdarúgás vérkeringésébe. A lányok az elmúlt idényben megnyerték a legalacsonyabb osztály északi csoportját, majd az osztályozós párharc megnyerésével feljutottak a 2. ligába. A mostani szezon előtt történetük során először elhódítottuk az alacsonyabb osztályú vajdasági csapatok számára kiírt vajdasági kupát, az őszi szezont pedig újoncként az 5. helyen zártuk. Van egy utánpótláscsapatunk (U15), amely az ún. Fejlesztési ligában szerepel. A Magyarkanizsa NLK a Tisza menti régió, azaz Észak-Vajdaság tehetséges focistalányai számára biztosít sportolási lehetőséget. 
 
OPOLE – Lengyelország: FK Odra Opola
Székesfehérvár testvérvárosa évről évre képviselteti magát a Futballfesztiválon. Opole (régi magyar formában: Opoly) város Dél-Lengyelországban az Odera partján található. Lakossága megközelítőleg 130 000 fő. Az egykori Felső-Szilézia fővárosa, jelentős német kisebbséggel. A salakmotorozástól a dzsúdón át a kézilabdáig számos sportágban jelen vannak klubjai, labdarúgó csapatai is eredményesek. Igazi diákbirodalom: két egyetem és három főiskola van a városban. Focihoz köthető érdekesség: Miroslav Klose, a német válogatott egykori csatára is opolei születésű. Köszöntjük az FK Odra Opola csapatát Fehérváron.
 
SZABADKA – Vajdaság: Délvidéki Betyárok
Szabadka (szerbül Subotica) a Vajdaság északi részén, Magyarország déli határától 10 km távolságra található. Újvidék mögött a Vajdaság második legnépesebb városa, lakosainak száma közel 100.000 fő. A város a vajdasági magyarok, a vajdasági horvátok és bunyevácok szellemi, kulturális és politikai szervezeteinek központja, valamint számos nemzetiségi nyelven működő közép- és felsőfokú oktatási intézménynek is otthont ad. A Szabadkai egyházmegye székhelye. A helyi konzervatóriumban tanult büszkeségünk, Zabos Regina, a 2015-ös Fehérvár hangja győztese, aki azóta már Székesfehérváron építi énekes pályáját.
 
SZÉKELYUDVARHELY – Székelyföld: Székelyudvarhelyi Vasas Femina
A Hargita megyei város (románul Odorheiu Secuiesc) nem először méretteti meg magát a Fehérvári Futballfesztiválon. A Székelyudvarhelyi Vasas Femina Fotbal Club 8 éve alakult, kizárólag női labdarúgással foglalkozik. Jelenleg 73 sportolóval dolgozik – tudtuk meg a klub elnökétől, László Bélától. A felnőtt csapat a román első osztályban játszik, és a klub történetének legjobb eredményét vívta ki a harmadik hellyel. Céljuk, hogy a szezont a dobogón zárják. A Vasas Femina II. pedig a másodosztályban szerepel. Büszkék az utánpótlás-nevelésre, joggal, hisz bajnoki címvédő az U12, az U14 és az U15 korosztályos gárda is. A klub erőssége, hogy elsősorban a helybeli, székely lányoknak ad szereplési lehetőséget. 
 
SZENTEGYHÁZA – Székelyföld: Szentegyházi Vasas Sportklub
Szentegyháza (románul Vlăhița) város Erdélyben, Hargita megyében található. A legmagasabban fekvő magyar város. A vasüzeméről elnevezett csapata hivatalosan 1938-ban alakult azzal a céllal, hogy a vasüzem futballrajongó alkalmazottai számára lehetőséget biztosítson szervezett körülmények közötti megmérettetésekre. A rendszerváltozás után a város hivatalos focicsapatává vált. A Szentegyházi Vasas Sportklub a VIDEOTON FCF Baráti Kör Egyesülettel évek óta jó baráti kapcsolatot ápol, a fehérváriak többször is az ő vendégszeretetüket élvezhették nyári edzőtáboraik alkalmával. A Vasas idén az Öregfiúk Kupán indul.
 
Oldal nyomtatása