Tabella
1. Ftc 33 74
2. VIDEOTON 33
61
3. Dvsc
33
51
4.
Honvéd 33 49
5. Újpest 33 48
6. Mezőkövesd 33
44
7. Puskás AFC 33 40
8. Paks 33 39
9. Kisvárda 33
38

10.

Dvtk 33

38

11. Mtk 33 34

12.

Haladás

33

30

  részletes tabella    
 
 Európa Liga tabella
1. CHELSEA 6 16
2. BATE 6
9
3. VIDEOTON
6
7
4.
PAOK 6 3
 
 Bejelentkezés
Videoton - Zeljeznicar Sarajevo
 
Már senkit sem hatott meg, hogy a kupameccs előtti főpróba milyen, április 6-án, Békéscsabán mindössze 0-0-ra futotta a Vidi erejéből. A csapat már az újabb jugoszláv ellenfélre, a Zeljeznicarra összpontosított.
 

A szarajevóiak mestere, az azóta világhírűvé vált Ivica Osim reménykedett a továbbjutásban. "Tiszteljük a Videotont, ezt az érzést csak megerősítette bennünk a Manchester United legyőzésével. Mégis úgy vélem, hogy a két mérkőzés alapján mi leszünk a továbbjutók. A döntő egyáltalán nem tűnik álomnak számunkra."

 

1985. április 10.
UEFA-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés
Videoton - Zeljeznicar Sarajevo 3-1 (2-1)
Székesfehérvár, 30 ezer néző
v.: Ioan (román)
Videoton: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth - Burcsa, Wittmann, Vadász - Palkovics (Vaszil, 67.), Szabó, Gyenti (Borsányi, 64.)
Zeljeznicar: Skrba - Komsic, Capljic, Sabanadzovic, Cilic - Baljic, Bazderevic, Skoro - Bahtic, Mihajlovic, Samardzija
gól: Burcsa (7.), Disztl L. (20.), Vadász (83.), illetve Skoro (21.)

A találkozó kellően izgalmasan alakult, Burcsa és Disztl László góljaival 20 perc alatt kétgólos előnyre tett szert a magyar csapat, ám Skoro gólja visszahozta a vendégek reményét. Még Kovács mester is azt nyilatkozta, szíve szerint tapsolt volna a vendégtalálatnak, ha nem éppen ellenük rúgja.

 

A támadósor gyengébb játékára magyarázat lehet, hogy Májer nem tudta vállalni a játékot, helyén Gyenti kezdett, a hajrában azonban Vadász bombagólja megnyugtató 3-1-es előnyt eredményezett. De a Népsport szakírói jól tudták: "A kétgólos előny még nem jelent továbbjutást".

Az újabb kupameccs előtti bajnoki döntetlen (2-2 a Fradival) akár kabalaként is hathatott, igaz, a szerencsére ezúttal szükség is volt.

 

1985. április 24.
UEFA-kupa, elődöntő, visszavágó
Zeljeznicar Sarajevo - Videoton 2-1 (1-0)
Szarajevó, 25 ezer néző
v.: Pauly (NSZK-beli)
Zeljeznicar: Skrba - Berjan, Capljic, Sabanadzovic, Komsic - Skoro, Bazderevic, Baljic - Bahtic, Curic (Cilic, 83.), Samardzija
Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Csuhay, Horváth - Burcsa, Végh, Wittmann, Vadász - Palkovics, Szabó
gól: Bahtic (5.), Cunc (73.), illetve Csuhay (88.)

 

A meccs magyar szempontból rosszul kezdődött: Bahtic már az ötödik percben megszerezte a vezetést, de a félidőt még kibírta a Videoton egygólos hátrányban. A második játékrész elején Basderevic szabadrúgása után Bahtic helyzetét védte bravúrral Disztl Péter, majd negyedórával később a csatár az üres kapuba sem talált be.

A 73. percben aztán a magyar válogatott kapus is bakizott, Bahtic beadását ugyanis éppen Samardzijára ütötte, róla Curic elé pattant, aki három méterről nem hibázott. 2-0-lal a Fehérvárott szerzett idegenbeli gólnak köszönhetően már a jugoszláv csapat számított továbbjutónak. Mindent megpróbált a Videoton, s a 88. percben a védősorból előrelopakodó Csuhay nyolcméteres lövése Skrba kapus kezéről pattant a hálóba.

"Minden dühöm, reményem benne volt a lövésben. Aztán már csak arra emlékeztem, rajtam csüng mindenki. A tanulság? Soha nem szabad feladni" - vélekedett Csuhay, akinek gólja továbbjutást ért.

"A Videoton most is akkor fordított, amikor már mindenki feladta" - írta a Népsport másnapi száma. De meg kell jegyezni: más idők jártak még akkor a sportnapilapnál is, a főcím ugyanis az UEFA-kupa-döntő ellenére nem a futballt illette meg, hanem a mexikóvárosi légfegyveres vb-n bronzérmet szerző női puskás csapatot...

Oldal nyomtatása