Tabella
1. Ftc 33 74
2. VIDEOTON 33
61
3. Dvsc
33
51
4.
Honvéd 33 49
5. Újpest 33 48
6. Mezőkövesd 33
44
7. Puskás AFC 33 40
8. Paks 33 39
9. Kisvárda 33
38

10.

Dvtk 33

38

11. Mtk 33 34

12.

Haladás

33

30

  részletes tabella    
 
 Európa Liga tabella
1. CHELSEA 6 16
2. BATE 6
9
3. VIDEOTON
6
7
4.
PAOK 6 3
 
 Bejelentkezés
Videoton - Real Madrid
real.jpg - 70.16 Kb
 
A fináléba ugyan mindenki az olasz Intert várta, a milánói együttes azonban a hazai 2-0-s sikert követően 3-0-ra kapott ki a Santiago Bernabéu-stadionban, így a Real Madrid jutott a döntőbe. A spanyol együttes - amelyre az Eb-2. válogatott épült - hihetetlen nevekkel rendelkezett, Chendo, Sanchis, Camacho, Gallego, Michel, Butragueno, Juanito és Santillana mellett ráadásul ott volt a csapatban a későbbi argentin világbajnok csatár, Jorge Valdano és az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes német védő, Uli Stielike.
 

Ennek ellenére nem tűnhetett irreális álomnak egy esetleges hazai siker: a Madrid ugyanis a sorozatban nem tündökölt idegen pályákon: az osztrák Swarovski Wacker (0-2), a jugoszláv NK Rijeka (1-3), a belga Anderlecht (0-3) és a már említett Inter (0-2) is legyőzte a királyi gárdát.

A Videoton sajnos nem...

 

1985. május 8.
UEFA-kupa, döntő, 1. mérkőzés
Videoton - Real Madrid 0-3 (0-1)
Székesfehérvár, 35 ezer néző
v.: Vautrot (francia)
Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Csuhay, Horváth - Palkovics, Végh, Wittman, Vadász - Novath (Gyenti, 62), Burcsa
Real Madrid: Miguel Angel- Chendo, Sanchis, Stielike, Camacho - San José, Gallego, Michel - Butragueno (Juanito, 80.), Santillana (Salguero, 86.), Valdano
gól: Michel (31.), Santillana (77.), Valdano (90.)

"A 32. percben a vendégegyüttes az első valamirevaló akcióját máris góllal fejezte be! Történt, hogy a jobb oldalon Novath könnyelműen elvesztette a labdát. Chendo a jobbösszekötő helyén helyezkedő Butragueno felé játszott, előle az egyik fehérvári védő röviden mentett, a labda így Gallegóhoz került. A spanyol középpályás jobbal magasan a balösszekötő helyén érkező Michel elé ívelt, aki a lehulló labdát 12 méterről ballal, egyből, óriási erővel a kapu bal oldalába bombázta. 1-0."

A hajrában aztán végleg eldőlt minden: előbb a 77. percben Michel beadását Santillana az ötösről bólintotta a kapuba, majd amikor már mindenki a hármas sípszót várta, Michel újabb gólpasszát Valdano 9 méterről értékesítette.

0-3, az első meccs után azért némi optimizmust még sugallt a sportnapilap címe: "Alig van remény a visszavágón".

 

 

1985. május 22.
UEFA-kupa, döntő, visszavágó
Real Madrid - Videoton 0-1 (0-0)
Madrid, Bernabéu-stadion, 98 ezer néző
v.: Ponnet (belga)
Real Madrid: Miguel Angel - Chendo, Stielike, Camacho, Sanchis - San José, Butragueno, Michel - Santillana, Gallego, Valdano (Juanito, 57.)
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Horváth, Disztl L., Végh - Burcsa, Májer, Csongrádi (Wittmann, 57.) - Szabó, Vadász, Novath (Palkovics, 51.)
gól: Májer (86.)

 

 

A visszavágón aztán kisebbfajta csoda történt. Már az is meglepő volt, hogy a sérüléssel bajlódó Májer végül vállalta a szereplést, s az apró termetű szélső később főszereplővé lépett elő.

A találkozó 8. percében Végh lerántotta Butraguenót, Valdano büntetőjét azonban Disztl Péter szögletre ütötte, majd a nagy nyomás közepette a 76. percben Santillana gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A 86. percben aztán jött a csoda: "Wittmann ment el a jobb szélen, beadása Sanchisról a jobbösszekötő helyén álló Májer elé pattant. A csatár egyből lőtt, s a labda bombaként vágódott a bal felső sarokba."

A végén még Butragueno is lesről talált a hálóba, így maradt a világra szóló eredmény: 0-1. "A spanyoloké a kupa, de a fehérváriak győztek a Bernabéuban" - summázta a finálét a Népsport, kiemelve, nagyon kevés csapatnak adatott meg, hogy nyerjen a Bernabéuban.

Soha azóta nem sikerült magyar klubcsapatnak ilyen sikert elérnie.

A góllövőlista élén Szabó és Edin Bahtic (Zeljeznicar) végzett 7-7 találattal, a vert mezőnyben olyan világklasszisok voltak, mint a hatgólos Garry Bannister (Queen's Park Rangers), vagy az öt találatot elérő Marco van Basten (Ajax), Karl-Heinz Rummenige (Inter) és Carlos Santillana (Real).

Oldal nyomtatása