Tabella
1. Ftc 33 74
2. VIDEOTON 33
61
3. Dvsc
33
51
4.
Honvéd 33 49
5. Újpest 33 48
6. Mezőkövesd 33
44
7. Puskás AFC 33 40
8. Paks 33 39
9. Kisvárda 33
38

10.

Dvtk 33

38

11. Mtk 33 34

12.

Haladás

33

30

  részletes tabella    
 
 Európa Liga tabella
1. CHELSEA 6 16
2. BATE 6
9
3. VIDEOTON
6
7
4.
PAOK 6 3
 
 Bejelentkezés
Videoton - Manchester United
mu.jpg - 67.50 Kb
 
 
A negyeddöntőben a "magyar mumus" Manchester United következett, az angol gárda az sorozat első fordulójában már tiszteletét tette Magyarországon, akkor a Rába ETO ellen jutott tovább. A győriek idegenben 3-0-ra kaptak ki Robson, Mühren és Hughes góljainak köszönhetően, majd otthon 2-2-re végeztek, a gólokat Preszeller, Hannich, illetve Brazil és Mühren szerezték.
 

A fehérváriaknak adott volt a lecke, az Eger elleni 3-1-es bajnokin már ott volt a lelátón a MU két edzője, Tony Collins és Eric Harrison, előbbi főleg Csongrádi, Szabó és Májer teljesítményét emelte ki.

"Ha kell, tízen védekezünk, s ha mód nyílik rá, akkor sokan támadunk. Egyet le kell szögezni, ami lényeges, nem vehetjük át az angolok stílusát, mert akkor alulmaradunk" - vélte Kovács Ferenc a manchesteri meccs előtt.

 

1985. március 6.
UEFA-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Manchester United - Videoton 1-0 (0-0)
Old Trafford, 45 ezer néző
v.: Castillo (spanyol)
MU: Bailey - Gidman, McGrath, Hogg, Albiston - Duxbury, Strachan, Whiteside, J. Olsen - Hughes, Stapleton
Videoton: Disztl P. - Csuhay, Disztl L., Végh, Horváth G. - Burcsa, Szabó, Csongrádi (Vaszil, 48.; Borsányi, 86.) Vadász - Májer, Palkovics
gól: Stapleton (61.)

 

"Szívós védőmunkával - biztató eredmény" - állapította meg a Népsport a szolid vereség után. A szigetországi találkozón (amellett, hogy a spanyol bíró két angol gólt is érvénytelenített) Disztl Péter kiválóan védett, a magyar hálóőr csupán Stapleton fejesét nem háríthatta. Csongrádi az első félidő végén megsérült, s bár megpróbálta folytatni a játékot, a 48. percben lesántikált a pályáról.

A sportnapilap a MU két játékosát is megszólaltatta a meccset követően, Gordon Strachan, valamint Gary Bailey is lekicsinylően beszélt a magyarokról.

 

"Az előzetes hírekre rácáfolt a Videoton. Azt hittem, többet jönnek majd előre, Szabó négy gólt rúgott - ha jól tudom - a Partizannak, és Párizsban is remekelt. Hát most nem sokat nyújtott. Mindenki csak védekezett" - mondta Strachan, Bailey még erre is rákontrázott: "Azért ennél többet vártam a vendégektől. Nagyon gyenge a támadójátékuk. Legalábbis most úgy tűnt, mintha csupán védekezni tudnának."

Így következett el a visszavágó, amelyen Kovács Ferenc gondjait nemcsak a vereség és Novath, valamint Csongrádi sérülése szaporította, hanem Csuhay, valamint Májer második sárga lapja is.

 

 

1985. március 20.
UEFA-kupa, negyeddöntő, visszavágó
Videoton - Manchester United 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) - büntetőkkel 5-4
Székesfehérvár, 25 ezer néző
v.: Fredriksson (svéd)
Videoton: Disztl P. -  Borsányi, Disztl L., Horváth G., Végh - Burcsa, Vaszil (Faddi, 73.), Wittmann - Palkovics (Gömöri, 106.), Szabó, Vadász
MU: Bailey - Gidman, McGrath, Hogg, Albiston - Duxbury, Strachan, Robson (J. Olsen, 108.), Whiteside - Hughes, Stapleton
gól: Wittmann (20.)

"Egy- vagy kétgólos győzelmet várok csapatomtól" - mondta a fehérvári mérkőzés előtt Ron Atkinson, a MU edzője. Szerencsére nem lett igaza, ezt bizonyította a másnapi Népsport főcíme is: "Felejthetetlen futballdráma a Sóstói stadionban".

A mérkőzés legfontosabb, 20. percben történt eseményét így írta le a sportnapilap. "A szabadrúgáshoz letett labdának Szabó futott neki, ám váratlanul átlépte azt, meghagyva a lövés lehetőségét a mögötte rajtoló Wittmannak. A fiatal középpályás ballal nagy erővel, félmagasan bombázott kapura, labdája az öttagú sorfalon megpattant, megtévesztette a balra mozduló Bailey kapust, és végül a jobb alsó sarokba vágódott. 1-0."

Az 1-0 azt jelentette, hogy a Videoton Disztl Péter kiváló teljesítményével kiharcolta a hosszabbítás lehetőségét, amelyben a legnagyobb helyzetet a 117. percben Faddi hagyta ki, aki Gömöri visszafejelt labdáját a léc fölé bombázta. Mivel nem született újabb gól, következhettek a büntetőrúgások.

A Manchester kezdte a 11-eseket, Whiteside ballal a kapu közepébe (0-1), Szabó ballal a jobb sarokba lőtt  (1-1).

Olsen balra tartó lövésébe ugyan beleütött Disztl, ám a labda így is bement (1-2), válaszul Burcsa a léc alá bombázott (2-2).

A harmadik sorozatban az ír válogatott Stapleton a léc fölé lőtt, Végh viszont nem hibázott, máris a Videotonnál volt az előny (3-2).

A negyedik körben Strachan (3-3) után Wittmann sem rontott, a közéépályás ballal a kapu bal oldalába helyezett (4-3). A mindent eldöntő sorozatban Gidman betalált (4-4), Gömöri pedig eldönthette volna a továbbjutást, ám jobbal a bal kapufa mellé lőtt.

Következett a szétlövés, a hatodik körben Albiston bal oldalra tartó lövését Disztl bravúrral védte. Az újabb sorsdöntő tizenegyeshez Vadász állt, oda, s félmagasan a kapu bal oldalába vágta a továbbjutást jelentő gólt (5-4)!

"A mérkőzés előtt azt mondtam az öltözőben, hogy egygólos hátrányt a világ legjobb csapata ellen is be lehet hozni. Rúgjanak egy gólt, és akkor a 11-eseknél minden megtörténhet... Szívből köszönöm ezt a gyönyörű estét, a felejthetetlen százhúsz és egynéhány percet, amely remélem, minden magyar sportbarátnak emlékezetes marad. Az biztos, hogy én sohasem felejtem el!" - nyilatkozta meghatottan Kovács Ferenc.

 
Oldal nyomtatása